Ten Toon!

Vocaal ensemble

Dirigent

Dirigent Wilfred Reneman

Dirigent Wilfred Reneman

Studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen de vakken Schoolmuziek en Koordirectie. Ook volgde hij compositielessen bij Willem Frederik Bon en studeerde hij zang (counter-tenor) bij o.a. Harry Geraerts, Simon Schouten en Pierre Mak.

Naast zijn werkzaamheden als muziekdocent in het Volwassenenonderwijs, dirigeert Wilfred Reneman diverse koren. Zo leidde hij het studentenkoor Gica gedurende meer dan 10 jaar en stond het Gronings Close Harmonykoor Bon Ton ruim 20 jaar onder zijn leiding.

Tegenwoordig dirigeert hij naast het Vocaal Ensemble Ten Toon! ook het Studentenpopkoor ‘Estrellas’. Met het projectkoor ‘Vocaal Ensemble Groningen’ richt hij zich vanaf de oprichting in 1991 uitsluitend op muziek uit Middeleeuwen en Renaissance. Met dat koor zijn regelmatig buitenlandse tournees georganiseerd (Italië, Oostenrijk, Zwitserland).

Wilfred is cursusdocent bij onder andere cultureel studentencentrum USVA en leidt regelmatig cursussen en workshops op vocaal gebied. Als counter-tenor trad Wilfred Reneman regelmatig op – zowel solistisch als in ensembleverband (Ned. Bachvereniging – Capella Frisiae – Currende e.a.).

Vele composities en arrangementen van de hand van Wilfred Reneman zijn in de loop der jaren uitgevoerd. Voor Het Groninger Kamerkoor componeerde hij de liederencyclus “Levenskunstenoars” (voor koor, accordeon en cello). In deze cyclus zijn acht teksten van groninger dichters op muziek gezet. In 2008 ging ‘The Family of man’ in première – een compositie voor het Close Harmonykoor Bon Ton, bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan van dat koor.