Ten Toon!

Vocaal ensemble

Dirigent

Dirigent Wilfred Reneman

Dirigent Wilfred Reneman

Studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen de vakken Schoolmuziek en Koordirectie. Ook volgde hij compositielessen bij Willem Frederik Bon en studeerde hij zang (counter-tenor) bij o.a. Harry Geraerts, Simon Schouten en Pierre Mak.

Wilfred Reneman dirigeert diverse koren. Zo leidde hij het studentenkoor Gica gedurende meer dan 10 jaar en stond het Gronings Close Harmonykoor Bon Ton ruim 20 jaar onder zijn leiding. Tegenwoordig dirigeert hij naast het Vocaal Ensemble Ten Toon! ook het Studentenpopkoor ‘Estrellas’ en het Kamerkoor Marum. Met het projectkoor ‘Vocaal Ensemble Groningen’ richt hij zich vanaf de oprichting in 1991 uitsluitend op muziek uit Middeleeuwen en Renaissance. Met dat koor zijn regelmatig buitenlandse tournees georganiseerd (Italië, Oostenrijk, Zwitserland).

Wilfred is cursusdocent bij onder andere cultureel studentencentrum USVA en leidt regelmatig cursussen en workshops op vocaal gebied. Als counter-tenor trad Wilfred Reneman regelmatig op – zowel solistisch als in ensembleverband (Ned. Bachvereniging – Capella Frisiae – Currende e.a.).

Vele composities en arrangementen van de hand van Wilfred Reneman zijn in de loop der jaren uitgevoerd. Voor Het Groninger Kamerkoor componeerde hij de liederencyclus “Levenskunstenoars” (voor koor, accordeon en cello). In deze cyclus zijn acht teksten van Groninger dichters op muziek gezet. In 2008 ging ‘The Family of man’ in première – een compositie voor het Close Harmonykoor Bon Ton, bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan van dat koor. Voor Ten Toon! schreef hij in 2020/’21 een compositie op het gedicht “Huye del sol el sol”  van de Spaanse dichter Gabriel Bócangel, dat door Jean Pierre Rawie is vertaald: ‘De zon vlucht voor de zon’.