Ten Toon!

Vocaal ensemble

30 & 31 mei 2015 concert volksmuziek

Posted by on jun 1, 2015

Flyer concert mei 2015

Flyer concert mei 2015

Muziek van de grenzen van Europa

TenToon brengt een programma met koormuziek uit IJsland en Turkije, de twee landen aan de uiterste grenzen van Europa. Het aardse noordse en het gloevolle zuiden in één adem. Van hedendaagse en vroeg 20e eeuwse IJslandse componisten zingen we een aantal geestelijke werken, prachtige koraal-achtige composities in een laat romantisch idioom. Ook zingen we het fameuze Requiem van Jon Leifs, waarschijnlijk de bekendste IJslandse componist. Het is geen Requiem in de zin van een op het gregoriaans gebaseerde dodenmis, maar gebaseerd op een vrije tekst met beelden uit de IJslandse natuur. Leifs schreef deze muziek naar aanleiding van een tragisch ongeluk waarbij zijn 18 jarige dochter Líf om het leven kwam. De muziek vertoont opvallende overeenkomsten met die van Arvo Pärt.

Turkse muziek is vrijwel geheel eenstemmig en gebaseerd op soms zeer oude volksmelodieën.

De koorarrangementen die TenToon gaat zingen zijn dan ook met recht opmerkelijk te noemen. Alle liederen zijn volksmelodieën, maar wel vierstemmige bewerkt. De onregelmatige 9/8-maat komt regelmatig voor, en zo langzamerhand draait TenToon zijn hand daar niet meer voor om. Het zwoele en vrolijke karakter van de volksmelodieën roept op tot bewegen.

Maar ook duistere muziek over een duistere trein komen in dit blok voor. Tussen de koorstukken door krijgt u Turkse en IJslandse poëzie te horen – zowel in de eigen taal alsook in het Nederlands. In het IJslandse geval uit de bekende Edda.

Omdat Nederland bij benadering precies in het midden tussen de twee uitersten ligt, zingen we ook een selectie uit Nederlandse volksmuziek. Sommige stukken stammen uit de Renaissance, zoals van Clemens non Papa of de obsure Episcopius, maar we zingen ook moderne zettingen van de hand van Jetse Bremer. Vrij onbekende muziek, maar allemaal het beluisteren waard.

Een programma voor avonturiers. Laat u niet afschrikken door de ingewikkelde taal, de universele taal van de muziek
spreekt tot iedereen.

Ten Toon! kan zeker versterking gebruiken in de vorm van Sopranen,
Tenoren en Bassen. Dus ben je enthousiast geworden meld je aan voor een avondje meekijken!

Vocaal Ensemble Ten Toon!
Wilfred Reneman