Ten Toon!

Vocaal ensemble

Ten Toon voorbij

Terugblik op concerten van Vocaal Ensemble TenToon! door de jaren heen.

Requiem Antonio Salieri

Op zondag 4 juni 2023 voerde Ten Toon! het Requiem van Antonio Salieri uit, samen met accordeoniste Ellen Zijm. Het Requiem van  Salieri vormde het hoofdonderdeel van ons programma. Salieri (1750-1825) was een tijdgenoot van Mozart – hij is alleen veel ouder geworden dan zijn beroemde generatiegenoot. Behalve het Requiem zongen we nog twee andere kortere werken die aansluiten bij het thema van het Requiem. Van Henry Purcell (1659-1695) Man that is born of a woman. Van Gottfried August Homilius (1714-1785) zongen we het motet Wir liegen vor dir mit unserm Gebet. Het werd een prachtig en gedenkwaardig concert.

Kerstshow Clean Pete

Ten Toon! werkte in december 2022 mee aan de grote Kerstshow van Clean Pete in De Oosterpoort. Het was een prachtig feestje, vol met kerstromantiek. Het koor zong onder andere op het balkon de Carol of the Bells, samen met de strijkers op het podium.

Concert met kamerkoor Marum

Twee koren, één dirigent. Dat vormde een mooie aanleiding om eens iets gezamenlijk te doen met Kamerkoor Marum. Dat resulteerde in een prachtig en gevarieerd programma, a capella en met begeleiding van pianiste Beatriz Galán. Op 19 november in Groningen (Columnakerk) en op 20 november 2022 in Midwolde (NH-kerk).  Ten Toon! zong de Cantique de Jean Racine  en Pavane van Gabriel Fauré, liederen van Johannes Brahms, de Jiddische liederen van Antoon Maessen en Hebreeuwse liederen van Salomone Rossi. Daarnaast moderne composities van Eric Whitacre en Arvo Pärt. Bijzonder was de compositie van onze dirigent op het gedicht ‘Huye del sol el sol’ van de dichter Gabriel Bócangel, dat door Jean Pierre Rawie is vertaald: ‘De zon vlucht voor de zon’. Deze compositie schreef Wilfred Reneman speciaal voor het Vocaal Ensemble Ten Toon!.

Zomerconcert 2022

Op 4 juni 2022 konden we na alle corona-perikelen eindelijk weer een concert geven. Dat was in de Lutherse kerk in Groningen. We zongen veelal muziek van klassieke Spaanse componisten, zoals Antonio Soler, Francisco Vals, Francisco Guerrero en Eduardo Grau, maar ook Catalaanse volksliederen en moderne werken van William Mathias (Shakespeare Songs) en Morten Lauridsen (Sure on this Shining Night en Epilogue-Voici le soir. Aan het concert werkten mee: Marian van der Heide (sopraan), Pieter Pilon (orgel en Beatriz Galán (piano).

Salve Regina

In november 2019 zong Ten Toon! in de Bonifatiuskerk in Vries en in de Lutherse Kerk in Groningen geestelijke koorwerken van Mozart en Haydn. Mooie, hartverwarmende muziek, passend bij de wintertijd. We openden het concert met de Missa Brevis Sancti Johannis de Deo, ook bekend als de Kleine Orgelmesse. Van Haydn zongen we het Salve Regina, een van de meest fantasievolle en afwisselende werken die Haydn voor zangers heeft geschreven. Tussen de Missa en Salve Regina zongen we muzikale heerlijkheden van Mozart: Sancta Maria Mater Dei; Tantum Ergo en Sicut in Holocaustis. Aan het concert werkten mee: Wim Opgelder (orgel), strijkers en sopraan soliste Zola Bikouta.

Another Face of America

Onder deze titel bracht Ten Toon!  op 6 en 7 april 2019 (resp. in Vries en Groningen) een programma gevuld met veelal onbekende muziek van componisten uit de Verenigde Staten. We zongen de motetten van Jeffrey Quick (*1956). Onder andere het prachtige De Profundis Clamavi. Daarnaast Three Japanese Songs van componist Gordon Johnson.  Een heel ander werk was het Desiderata van Caroline Arnold, die zich liet inspireren door de tekst die in de jaren zeventig populair werd en ook geassocieerd wordt met de flowerpowerbeweging. Bekender was de koorselectie uit Porgy and Bess, van de alom bekende en geroemde George Gershwin. En de Circus Band van Charles Ives.  En veel ander moois van Amerikaanse componisten: Elisha West, Aaron Copland, Percy Grainger, Eliza Gilkyson en Caroline Arnold.

Aan het programma werkten twee pianisten mee: Hannah Tomasini en Grietje Meter.

Een spetterend en verrassend concert!